Cât de adânc va bate un detector de metale?
Aceasta este întrebarea cea mai frecvent adresată. Din păcate, nu are răspunsuri absolute. Următoarele variabile, pe lângă capacitățile propriului detector, au un efect asupra răspunsului:
1. Proprietățile conductoare ale solului: solul puternic mineralizat va tinde să reducă puterea de pătrundere a detectorului. Mineralizarea solului poate varia foarte mult și poate fi necesar să re-echilibrați detectorul pentru a vă adapta la mineralizarea solului; cu excepția cazului în care, bineînțeles, detectorul dvs. are echilibrare automată a solului. În acest caz, poate fi necesar să reduceți sensibilitatea și / sau să creșteți discriminarea din setari.
2. Durata de timp în care un obiect este îngropat: diverse substanțe chimice din sol au o acțiune corozivă asupra metalului. Unele metale se corodează mai repede decât altele. Un penny modern de zinc este atacat cu ușurință de aceste substanțe chimice din sol, în timp ce acțiunea asupra cuprului și argintului este mult mai mică, iar acțiunea corozivă asupra aurului este greu de observat, poate chiar deloc. Pe măsură ce aceste substanțe chimice ataca metalul, are loc oxidarea (rugina), care este absorbită în solul din jur. Acest lucru face ca solul să devină mai conductiv, ceea ce la rândul său face ca obiectul metalic să pară mai mare decât este de fapt și mai ușor de detectat. Acest lucru este cunoscut sub numele de „efect halo”.
3. Dimensiunea unui obiect: Cu cât obiectul metalic este mai mare, cu atât poate fi mai ușor și mai adânc detectat. De exemplu, o găleată poate fi detectată mult mai ușor decât o singură monedă. Cu cât suprafața este mai mare văzută de sus, cu atât va fi detectat obiectul metalic mai adânc.
4. Forma unui obiect: Fiecare obiect metalic reradiază cel puțin o parte a semnalului transmis de detectorul de metale. În acest fel, obiectele funcționează ca antene suplimentare și, în consecință, forma lor devine importantă. Obiectele în formă de inel sau de buclă întinse plat, pe sau sub pământ, produc cele mai bune rezultate; obiectele plate sau în formă de farfurie sunt la fel de ușor de detectat. Articolele în formă de tijă, în special când sunt scanate, sunt foarte greu de detectat, cu excepția cazului în care sunt din fier și folosiți un detector feromagnetic.
5. Gradul de magnetizare: Cu localizatoarele feromagnetice, gradul de magnetizare are o influență puternică asupra adâncimii. Un magnet, de exemplu, poate fi detectat la o adâncime mult mai mare decât o masă echivalentă de fier. Cu cât un obiect are mai multă magnetizare, cu atât mai profund poate fi sesizat de un detector de metale feromagnetice.
În ceea ce privește dimensiunea bobinelor de căutare, este mai mare mai bine?
Pentru fiecare detector sunt oferite de obicei mai multe dimensiuni ale bobinei. Fiecare dimensiune oferă puncte tari și puncte slabe specifice. O bobină mică este mai bună decât o bobină mai mare pentru a alege ținte bune printre multe ținte de gunoi. Bobina standard de 8 inci este o bobină multifuncțională. Este cea mai populară dimensiune a bobinei și funcționează bine în majoritatea condițiilor. Bobinele mai mari sunt cele mai potrivite pentru zonele cu gunoi redus și cu mineralizare redusă. Acoperă mai mult teren și cresc penetrarea adâncimii cu 5-50%. Cu toate acestea, bobinele mai mari sunt mai grele, iar unii utilizatori de detectoare se simt mai confortabil în timpul căutărilor lungi dacă utilizează o bobină mai mică. Având mai multe dimensiuni ale bobinei este adesea util pentru condițiile variate pe care le veți întâlni. Sunt disponibile și bobine eliptice, care intră mai ușor în colțuri. Bobina DD separă mult mai bine și obține o adâncime mai uniformă mai ales în sol mineralizat.
Cum funcționează discriminarea?
La o discriminare minimă sau deloc, se detectează tot metalul din intervalul detectabil. Pe măsură ce creșteți încet discriminarea, bucățile mici de gunoi metalic și mineralizarea solului sunt ignorate (respinse). Pe măsură ce creșteți discriminarea, cheitele de cutii de bere, cuie mici, folia metalica și chiar unele ținte bune (cum ar fi inelele de aur și nichel) vor fi respinse. Cel mai bun mod de a învăța punctele de discriminare (cea mai mică setare de discriminare la care un obiect este respins) al detectorului dvs. este să împrăștiați câteva ținte eșantion, cum ar fi monede, cheite de cutii de bere și foloe metalica, la o distanță de 30-60 cm intre ele. Începând de la 0 sau cel mai mic punct de discriminare al detectorului dvs., scanați fiecare țintă. Creșteți treptat discriminarea și înregistrați rezultatele. Cu practica, ar trebui să puteți determina dacă săpați sau nu ascultând atent semnalele țintă.
Ce este controlul sensibilității și cum se folosește?
Controlul sensibilității pe detectoarele de metale este probabil cel mai neînțeles control al instrumentului. Sensibilitatea este de obicei setată la nivelul maxim și ignorată. Acest lucru nu permite întotdeauna funcționarea maximă a detectorului. Pentru a folosi o analogie, gândiți-vă la controlul sensibilității ca la accelerația unei mașini. Nu conduci peste tot cu viteza maximă. De fapt, limitele de viteză afișate sunt pentru condiții normale. Dar ce zici de ploaie, zăpadă sau chiar vânt puternic? Desigur, vă reduceți viteza. La fel, ar trebui să vă ajustați controlul sensibilității pentru condiții diferite. Mineralizarea grea a solului, transformatoarele de putere din apropiere și stațiile de radio din apropiere sunt toate motive pentru a vă reduce sensibilitatea. Deși s-ar putea să vă confruntați cu o ușoară pierdere de adâncime, este posibil să pierdeți mai multe ținte bune decât credeți ascultând semnalele false.
De ce se recomanda utilizarea căștilor?
Căștile pot reduce foarte mult zgomotul exterior (vânt, valuri, trafic etc.). De asemenea, îmbunătățesc semnalul țintă audio, care vă va ajuta să determinați ce ținte să săpați și ce ținte să ignorați. În general, un set bun de căști va îmbunătăți numărul de descoperiri bune și va reduce considerabil timpul petrecut săpat gunoi. Căștile reduc, de asemenea, distragerea atenției, prelungesc durata de viață a bateriei și vă împiedică să atrageți atenția nedorită a spectatorilor curioși.
Ce sunt semnale false?
Semnalele false sunt uneori numite semnale „fantomă”. Acestea apar de fiecare dată când detectorul dvs. răspunde la metal atunci când de fapt nu există metal acolo. Semnalele false sunt cel mai adesea cauzate de oxizi de fier naturali, cum ar fi magnetitul și hematitul. Magnetitul este elementul principal al „nisipului negru” care apare în mod obișnuit în depozitele de aur placer. Dacă detectorul dvs. are o reglare manuală a echilibrului solului, puteți, de obicei, să reglați semnalele false. Uneori este posibil să fie nevoie să reglați la sol frecvent dacă mineralizarea solului se schimbă brusc pe măsură ce vă deplasați dintr-un loc în altul. Dacă mineralizarea solului este excesivă, reducerea sensibilității detectorului poate fi singura soluție.